Hvordan bekæmper man lopper?

Uanset om du har hund eller kat, er der nogle grundprincipper, som man skal følge, når man vil lopperne til livs. I stedet for at prøve sig frem og miste en masse tid, så kan man gå direkte til videnskaben. I dag findes der forskning inden for nærmest alt, det gælder også loppebekæmpelse. På siden http://www.loppespray.dk/ er den nyeste forskning beskrevet.

En forsker har udarbejdet en ph.d.-afhandling om lopper og bekæmpelsen af dem. Hans råd er helt enkle. Man skal købe et effektivt loppemiddel, fx en helt almindelig loppespray. Før man går i gang skal man læse vejledningen. Brug midlet, og gentag behandlingen. Hvis man gentager behandlingen, både på hunden og omgivelserne, vil man vinde kampen. Nogle kæledyrsejere tror, at det er en engangsbehandling, der skal til, men det virker næsten aldrig. Om man bruger loppespray eller shampoo, er ikke det væsentligste, men en kombination er en effektiv løsning.

Forebyggelse frem for symptombehandling

Det er ikke anderledes end med så mange andre områder: Det er bedre at forebygge end at behandle symptomer bagefter. Sagen med lopper er, at der findes langt flere loppeæg i omgivelserne, end der findes voksne lopper. Det betyder, at den grundige forebyggelse med rengøring, loppespray og støvsugning er loppernes værste fjende.
Lopper kan godt lide at gemme sig i sprækker og huller. Det skyldes bl.a., at de godt kan lide at komme væk fra skarpt lys, ligesom de har nemmere ved at lægge æg uforstyrret disse steder. Derfor er det godt med grundig støvsugning overalt. Gå også bilen igennem.
Vask også hundetæpperne ved høj temperatur. Det dræber lopper og æg.

Må hunden lege med andre hunde efter behandling med loppespray?

Et meget udbredt spørgsmål er, om man fortsat kan lade hunden lege med andre hunde. Får den ikke bare lopper igen? Hvis man bruger den enkle guide til bekæmpelse af lopper rigtigt, er det ikke noget problem, at din hund møder andre hunde. Når du bruger loppesprayen eller shampooen direkte på hundens pels, vil lopperne få meget svært ved at leve der. Princippet om gentagelse kræver også, at man bruger en skånsom spray. Personligt går jeg efter de miljørigtige, som er produceret af naturlige ingredienser. Med naturprodukter burde man ikke frygte, at midlet kan have nogen negative følger.

Fordele til hundetræning

Loppebekæmpelse handler om flere ting. Når hunden er fri for lopper, kan den bedre koncentrere sig til træningen. Lopperne kradser og giver udslæt. Det betyder, at hunden oplever konstant uro og må klø sig hele tiden. Med en lopperen hund får du mere koncentration og ro i hunden. Ikke alle hundeejere er bevidste om, hvorledes hundens fysiske velvære har betydning for, hvordan den opfører sig. Når hundeejere siger ”hunden trækker”, er der mange grunde. Nogle gange er det ganske enkelt, fordi den skal af med afføringen. Jeg har set det igen og igen: Så snart hunden har fået lov til at besørge, bliver den roligere igen og holder op med at trække. Dette princip med fysisk velvære i forhold til det mentale er et undervurderet område.
Til hundetræning kan du også opleve, at hunden har en mere harmoniske tilgang til de andre hunde. Når der ikke er noget, der nager hunden, har den mere overskud til andre. Derfor handler loppebekæmpelse ikke kun om lopper, men om så meget andet. En loppespay løser med andre ord også andre problemer.

Loppefrit miljø

Gennem tiden er der udviklet flere gode produkter, som kan bruges, når du tager kampen op mod utøj såsom lopper og flåter (som mange kalder tæger). Eksempelvis kan man købe en såkaldt loppefri seng. Den er udviklet i et materiale, som gør det yderst vanskeligt for lopperne at formere sig. Materialer gør det umuligt for lopperne at gemme sig og lægge æg i sengen. Sammen med spray til hunden eller kattens omgivelser kan den slags give gode resultater. Men uanset hvad man køber, slipper man ikke for et af de bedste råd: Grundig rengøring og støvsugning af miljøet. For det kan godt være, at en loppespray kan dræbe lopper. Ingen tvivl om det. Men det er bare ikke 100 % sikkert, at den kommer ud i alle sprækker og hjørner. Der vil altid være små steder, hvor utøjet kan leve og formere sig. Som man kan se på den hjemmeside, som der linkes til øverst, er det meste af problemet et problem med æg, der er i gang med at udvikle sig til larver og senere voksne lopper.

Samtidig med, at man bekæmper lopperne, får man også gjort noget ved andre former for utøj, fx flåter, som heller ikke kan tåle midlerne til lopper.

Oven i det hele gør det jo heller ikke noget, at huset bliver mere rent. Og hvis du bruger en lugtfri loppespray, kommer det til at give mening. Der er således flere fordele ved at bekæmpe utøj i huset og på hundens pels. En loppespray uden lugt er nem at få fat på. De fleste butikker – online eller off line – ved godt, at mange går efter den type, der ikke giver lugtgener.